szombat

Házi kenőmájas. Férfiak is elkészíthetik.


A mama receptje, a nagyi recepje, a nagynéni receptje, a szomszédasszony receptje, a kolleganő receptje, a sarki boltosnő receptje, a piaci kofa receptje. Csak nők. És mi van a férfiakkal?? Naná, hogy ők is tudnak főzni, de receptet nem nagyon írnak. Ez a “recept” a régi receptek olvasgatása kapcsán jutott eszembe. Többször csinálom, és majdnem mindig másképp. Persze nemcsak azért, mert nincs leírva, hanem azért is, mert nyáron kicsit könnyedebben, télen kicsit tartalmasabban készítem. Egy biztos, hogy az “egyszerű, de nagyon finom” kategóriába sorolom
Házi májas. Ahogy Apu csinálta.


Házi májas


Mielőtt elolvasod, már fel is hívom a figyelmet, hogy ugyanannyi hús és máj kell hozzá, a többi csak fűszerezés és elkészítés kérdése. Az eredeti úgy készült, hogy

1 rész pörkölt (tetszőleges húsból) és szintén
1 rész pirított máj,

melyeket hidegen húsdarálón 2x átengedek, formába öntöm és kihűtöm. Nem bonyolult.
Én egy picit másképp készítem.

Előkészítési idő:      10 perc + hűtés
Főzési idő :                10 + 10 perc
Mennyiség:              6 adag


Hozzávalók :


  • 300 g darált hús (sertés, borjú, pulyka)
  • 300 g tanyasi csirkemáj
  • 1 ek libazsír
  • 20 g házi füstölt szalonna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • szárított kakukkfű, oregano
  • 1 tk paprika pehely (mag nélkül erős/chilipaprika)
  • 1 közepes hagyma (édes, fehér)
  • bors


Elkészítés:

1.    A darált húst sok fokhagymával, kakkukkfűvel és kevés chilivel átsütöm. (erre a célra a legjobb : a wok). Langyosra hűtöm. ( a lényeg, hogy süljön és ne főjön)

2.   A májat vékony szeletkékre vágom, megszórom oregánóval, majd kevés libazsíron az édes hagymával és a füstölt szalonnával megpirítom. A májat kizárólag a végén sózom, borsozom. Lagyosra hűtöm.

3.   Húsdarálón, vagy mixeren átdarálom, pépesítem.

4.   Egy éjszakára a hűtőben, jól zárható üveg vagy porcelán edényben teszem.

5.    Tálaláshoz : Baguette, házi kenyér, akár szikkad kenyér pirítva

Megjegyzés: nyáron sem árt, ha van a hűtőben, csak akkor libazsír helyett használj vajat, és baromfihúsból készítsd!  Paradicsom, paprika, újhagyma, saláták, bármilyen nyers zöld jól jön hozzá.
Még egy megjegyzés : nem vagyok zsírpárti, de ebben kötelező elem. Ettől zsírosan krémes, és kellően fűszeres.


2 megjegyzés:

Babette írta...

Látom beindult a kis fekete:) Klassz recept!

Nyárikonyha írta...

és ez még csak benne sincs! épp ez benne a jó, hogy most beindítottad az emlékezést...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails