péntek

Málnaecet házilag


Málnaecettel először Olaszországban találkoztam. Először kissé furcsának tűnt, de hamar ráéreztem a lényegre (eszencia)! A gyümölcsös, utánozhatatlan málnaaroma nagyon jól harmonizál sajtokkal (kecskesajt, mozarella), salátákkal (rucola), de öntheted fagylaltra is. Nagyon keveset használok, pici olívaolajjal együtt. Nem kell hozzá málnabokor, de persze nem árt az sem. Az eredeti recept 0,5 kg-ra szólt, én 300 grammal próbálkoztam, és szokás szerint csökentettem a cukor mennyiségén.



Málnaecet



Elkészítési idő:        15-20 perc + 5 nap
Mennyiség:              240 ml (kis üveg)
Főzési idő :                10 perc



Hozzávalók 250 ml málnaecethez:



300 g málna
180 ml jó minőségű fehérborecet
80 g cukor
géz vagy tüll (én egy egészségügyi dobozból vettem elő)



Elkészítés:


1.     lépés
A  málnákat (száraz), belerakom egy széles szájú, kb.  600-700 ml űrtartalmú üvegbe. Összetöröm egy mozsárnyéllel, vagy valamilyen faeszközzel, és hozzáöntöm az ecetet, és mintegy 5-6 napra (félárnyékos ablakba, mint pl. a kovászos uborkát) félreteszem. Időnként rázogatom.


2.     lépés ( 5-6 nappal később)
Egy gézlapon, vagy valamilyen steril áteresztő anyagon át lecsepegtetem egy üveg vagy rozsdamentes fém edénybe. (én egész éjszakára hagytam csepegni). Az eredmény egy kristálytiszta lé.

3.     lépés
Egy vastagtalpú kis edénybe átöntöm a keletkezett kristálytiszta málnaeszenciát, és minden 100 ml léhez 60 % g cukrot adok hozzá. Lassan melegítem –közben keveretem- amíg a cukor el nem olvad, és kb 10 percig hagyom főni. A keletkezett habot eltávolítom.



















4.     lépés
A kihűlt málnaecetet ízlés szerinti üvegcsébe öntöm. Kb. 12 hónapig eláll.

Megjegyzés: Ajándéknak is nagyon ihaj, de ha egy üveggel csinálsz, nem fogod elajándékozni.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails